лого българия може

Нашето послание

През последните няколко десетилетия светът - и особено неговата Западна хемисфера - изглеждаха имунизирани от кризи, които могат да го разклатят трайно и да подкопаят стабилността ни.

Само за няколко години обаче тази картина драматично се промени. Първо КОВИД постави на изпитание всички приемани за даденост достижения на хуманизма.  Още не се бяхме отърсил от последствията от пандемията и съпроводилата я истерия и започна войната в Украйна. Последва тази в ивицата Газа. Инфлацията изскочи като зъл дух от бутилката, обирайки спестяванията на милиони хора и обърквайки инвестиции за десетилетия напред. Разрази се енергийна криза – комбинацията на прекъсване на връзките на Европа с източника ѝ на свръхевтин газ – Русия, и скорострелното идеологическо затваряне на въглищни и атомни централи (Зелената сделка по брюкселки). Това доведе Европа до стагнация, а еврозоната на практика до рецесия. Големият губещ от тези геополитически катаклизми се оказа Европа, а най-много – най-бедният ѝ член – България.
Все още предстои да установяваме размера на стопанския шок, който страната ни, разположена на моста за Азия, ще трябва да претърпи. За по-голямата част от тези сътресения основателите на „България може“ предупреждавахме преди дори да се появят напълно в реалността. Това бе така не защото разчитаме на кристално кълбо. А защото се опитваме да провидим безпристрастно, стратегически и максимално българолюбиво важните процеси, които ни заобикалят, маркират и в крайна сметка влияят пряко на живота на българите. За добро и зло.
Махалото в света се засили и от крайно ляво либералното отиде към консервативно-националното. Италия, Швеция, Нидерландия, Германия, Аржентина – реакцията срещу либералния глобализъм набира сили. Ще бъдат ли оправдани надеждите или махалото отново ще поеме обратно – времето ще покаже, но реализмът по-скоро диктува подобно очакване като най-вероятно…
В такава „интересна” епоха най-важно е добрите идеи, здравият разум, полезният исторически опит и ангажираните българолюбци да бъдат впрегнати за благото на България. Времето действително е историческо и днес се залагат икономически модели и политически постановки, които ще предопределят накъде ще тръгне страната ни през следващите години – демографски, геополитически, икономически и културно.
Опасности и подводни камъни има множество. Стратегическият разговор за това как не просто да оцелеем, а да надградим създаденото и съхраненото досега от тези преди нас, тепърва започва. Основната идея – дори вяра – на съмишлениците в това обединение е ясна: България може. Тя може – и трябва! – да познава богатата си история, черпейки щедро от бездънния кладенец на травми, опит, грандиозни успехи и примери за мъжество и независимост. Тя може – и трябва! – да си направи самоанализ и да види добри световни практики, които да ѝ помогнат да се извиси, както икономически, така и духовно.
Само снаряжена по този начин, родината ни ще е напълно готова за всички предизвикателства. Не просто да пребъде, но и да преуспее!

БЪЛГАРИЯ МОЖЕ
В ЦИФРИ

0

Членове

0

Кампании

0

Население места

Свържи се с нас